Barion Pixel
Vigyázz, kész, tüzelés!

Vigyázz, kész, tüzelés!

Virágba borul a természet, csiripelnek a madarak, újjáéled a világ. A várva várt tavasszal azonban négylábú kedvenceink számára is megérkezik a „zsongás” ideje. A nőstény kutyusok évente két alkalommal, általában ősszel és tavasszal tüzelnek. Ami azt jelenti, hogy ha olyan nőstény kutyusod van, akit nem ivartalanítottak, valószínűleg számodra is eljött a körültekintőbb séták ideje!

A nőstény kutya tüzelési időszaka, másnéven az ösztrusz az az idő, amikor teste készen áll a szaporodásra. A legtöbb kutya 6 és 12 hónapos kora között tüzel először (kis fajták korábban, nagyobb testű társaik később), és innentől kezdve általában évente kétszer esik át rajta. A kisebb testű kutyáknál évente három tüzelési szakasz is előfordulhat, míg egy nagytestű fajtánál lehet, hogy évente csak egy. Amikor a fiatal kutya először tüzel, normális egyfajta rendszertelenség a ciklusában, általában 1-2 év szükséges, hogy rendszeresen beálljon a működés, és így már kiszámíthatóbb legyen az érkezése.

A tüzelés kb. 1,5-2 hétig tart.

Kutyád ivarzási időszakára több jel is felhívhatja a figyelmedet, de az is előfordul, hogy egyáltalán nincsenek szemmel látható „tünetek”.

Mik lehetnek az árulkodó jelek?

  • Szorongás vagy más viselkedésbéli változások. 

Ilyenkor segítség lehet egy természetes, ellazulást segítő készítmény. A Dr. Dog Relax komplex hozzájárul a stressz okozta idegesség és szorongás mérsékléséhez.

  • A szokásosnál több vizelés
  • Duzzadt vulva, avagy külső nemiszervek
  • Vér vagy szalmaszínű váladékozás a vulvából

Így vigyázz szuka kutyádra!

  • Kerüld ebben az időszakban a többi kutyát, próbáld olyan napszakokban, illetve környéken sétáltatni, amikor és ahol kevesebb kutyával találkozhattok.
  • Tartsd pórázon a séták ideje alatt!
  • Ha kertes házban éltek, a kapura is fordíts különösen nagy figyelmet ebben az időszakban, illetve a legbiztosabb, ha a tüzelés ideje alatt nem is engeded ki nőstény kutyádat, csak akkor, ha tudsz figyelni rá. Fontos, hogy ő se szökhessen meg, és a kan kutyát se közelíthessék meg őt, akár a kerítésen keresztül.
  • Ha kan kutyád is van otthon, akit szintén nem ivartalanítottak (még akkor is, ha egy alomból származnak a nőstény kutyussal), legalább 28 napra szeparáld őket, hogy a párosodást elkerülhesd!

A tavasz ugyanakkor azt is jelenti, hogy kutyádnak extra energia-támogatásra lehet szüksége! Figyelj rá, hogy teljeskörűen tápláld, biztosíts számára megfelelő mennyiségű mozgást, valamint legyen egész nap elérhető ivóvíze! Ha pedig a szereteteden kívül valami plusszal is segítenéd a jó közérzetét, adhatsz étrendkiegészítőt is az eledeléhez. A Dr. Dog 4 az 1-ben Prémium Multivitamin ideális termék kedvenced mindennapi alapvető és a legfontosabb extra szükségleteinek biztosításához. Megnézem >>

4 az 1-ben Prémium Multivitamin

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X