Barion Pixel
Vedlik a kutyád? A legjobb tippek viszketés ellen

Vedlik a kutyád? A legjobb tippek viszketés ellen

A kutya vedlése olyan dolog, amivel előbb vagy utóbb minden gazdinak foglalkoznia kell. Sajnos a folyamatot gyakran kísérheti valamilyen kellemetlen tünet, mint pl. a viszketés. Szívesen segítenél Buksinak a folyamat felgyorsításában, illetve a viszketés elkerülésében? Összeszedtünk néhány hasznos tippet számodra!
Mi is történik, amikor a kutyád vedlik?

A bunda elvesztésével járó folyamat komoly terhet ró a kutya anyagcseréjére. Sőt, mi több, kutyád testének több különböző részére is hatással van. Emiatt a megszokottól eltérő bundát láthatsz kedvenced szeme körül, az arcán, a farkán, nyakán vagy akár a mancsán.

Aggodalomra nincs ok, a szőrzet elvesztése különböző testrészeken szintén elég gyakori dolog. Megfelelő táplálkozással és a bőr gondozásával legalább a viszketés tünete megszüntethető.

Tudtad? Évente kétszer, fajtától és kortól függően, szinte minden kutya átmegy a szőrzet elvesztésének 6-8 hetes folyamatán. A legtöbb kutyus veszít bundájából, ha télről tavaszra vált az idő, mert megválik a téli extra szőrrétegtől. Ugyanez történik ősszel, amikor kutyád helyet teremt az új, vastag téli szőrnek. A nappali fény és a hőmérséklet változása jelzi a kutyádnak, ha elérkezett a vékonyabb vagy vastagabb szőrzet ideje. Ezen felül a tüzelés előtt vagy a kasztráció után felszabaduló hormonok egyaránt felgyorsíthatják a kutya vedlésének folyamatát.

A legjobb tippek és trükkök a viszketés ellen
  • A szőr kefélése, fésülése segít: a kutya régi, elhalt szőreinek kifésülése, lekefélése segít, hogy kevésbé viszkessen a bőre.
  • Megfelelő ápolás: Az olajos kutyasamponok jobban hidratálhatják a kutyád bőrét, és segíthetnek a paraziták elleni védekezésben is.
  • Válassz megfelelő tápot! Ha kutyád vedlik, nagyobb az esszenciális zsírsavak iránti igénye. A hiány pedig viszketést és korpásodást okozhat. Az esszenciális zsírsavakat a test maga nem tudja előállítani, ezért azokat étrenden keresztül kell bevinni. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak különösen fontosak.

A Dr. Dog Lazacolajos szőr-, és bőrápoló kutyavitamin segít az egészséges bőr és a fényes szőrzet támogatásában, továbbá támogatja az egészséges bőr optimális nedvesség-, és zsírtartalmának kialakulását. Fő összetevője a lazacolaj, amely kiváló forrása az omega-3 olajoknak. Megnézem >>

  • Ne feledkezz meg az allergiáról sem! Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is szenvedhetnek allergiától, tápanyag intoleranciától. Sok kutya szervezete pl. nem tolerálja a gabonafélék fogyasztását. Ebben az esetben ne terheld a szervezetét gabonatartalmú táppal! Változtass a táplálásán miután alaposan tájékozódtál a témában. Lehetséges, hogy azt a pénzt, amit egy olcsóbb, kevésbé igényes táp választásával megspóroltál, elköltöd az állatorvosnál. Tartsd szem előtt a kedvenced egészségét!

Tudtad? A Dr. Dog kutyavitaminok búzamentes recept alapján, természetes alapanyagokból készültek. Megnézem >>

  • Adj vitaminokat a kutyádnak: Például a H-vitamin, más néven Biotin, pozitív hatással van kutyád szőrére, bőrére. A Dr. Dog 4 az 1-ben prémium multivitamin ideális termék kedvenced mindennapi alapvető és a legfontosabb extra szükségleteinek biztosításához.

Gyakran a viszketés hátterében paraziták, például az atkák, kullancsok vagy bolhák jelenléte áll. Ebben az esetben a kullancs elleni védekezésre számos lehetséges mód áll már a gazdik és kutyáik rendelkezésére.

Így tapasztalja meg kutyusod először a vedlési folyamatot

Kutyád először kölyökként hullatja el szőrzetét, amikor levedli eredeti baba bundáját. Ez a szőr jellemzően nagyon puha és selymes. A kölyökprém elvesztése után egy új típusú szőrt fog növeszteni, és négylábú barátod hamarosan máris felnőtt bundájában pompázik majd. Ez a természetes folyamat néhány héttől néhány hónapig is elhúzódhat.

Tipp: Szoktasd hozzá a szőr keféléséhez kutyádat már kölyökként! Így később sem fog félni ezektől az eszközöktől, és így a vedlési folyamatot is kellemesebbé teheted majd a számára!

Lazacolajos szőr- és bőrápoló 

 

Ha tetszett a cikk, és nem akarsz lemaradni a következő hasznos tartalomról kutyaegészség vagy kutyaviselkedés témában, kövess minket a Dr. Dog Facebook oldalán, ahol még több érdekességgel és egy igazi kutyabarát közösséggel várunk.

Kövess minket instagramon is, ahol ugyan a képeké a főszerep, de minden cikkről és akcióról is értesülhetsz, ha velünk tartasz!

A cikk forrását itt találod.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X