Barion Pixel
Segítség, kakit eszik a kutyám!

Segítség, kakit eszik a kutyám!

Ha kutyád ürüléket eszik, célszerű elvinned egy állatorvoshoz. Ő majd segít meghatározni, hogy fennáll-e bármilyen olyan betegség, ami miatt Buksi túlságosan éhes lehet. Ha pedig viselkedési probléma áll a jelenség hátterében, ajánlhat dolgokat, amelyek segíthetnek megakadályozni a kutyádat a székletevésben.

A koprofágia az ürülék fogyasztásának tudományos neve. Bár a jelenség leginkább felkavaró a mi szemünkkel nézve, kutyáknál és kölyökkutyáknál egyaránt gyakran előforduló probléma. A kutyák székletfogyasztásának hátterében fizikai, orvosi és viselkedési okok egyaránt előfordulhatnak.

A koprofágia tünetei kutyáknál
 • A kutya a saját székletét eszi
 • Macskaürüléket eszik az alomból
 • A séta közben talált kutyakakit megeszi
 • Székletet hány
 • Megeszi kölykei ürülékét
A koprofágia okai kutyáknál
A) Egészségügyi és fizikai okok:
 • Bélparaziták – a paraziták a kutya táplálékával táplálkoznak.
 • Hasnyálmirigy-elégtelenség: a hasnyálmirigy nem termel emésztési enzimeket; a bevitt táplálék így nem bomlik le, és a tápanyagok sem szívódnak fel (a kutya éhezik).
 • Alultápláltság – a kutya nem kap megfelelő mennyiségű táplálékot.
 • Rossz minőségű étrend – ez is az alultápláltság egy formája.
 • Íz utáni sóvárgás – a macskák ürüléke például jóízű lehet egy kutya számára.
 • Az anyakutya megeszi kölykei székletét, hogy megtisztítsa a fekhelyüket – ez normális viselkedés a kutyáknál.
 • Vényköteles gyógyszerek – ezektől nagyon éhes lehet a kutya.
B) Viselkedési okok:
 • A kutyát bántalmazták; éheztették, így megszokta, hogy a saját ürülékét eszi.
 • Az almon belüli túlzsúfoltság és elhanyagoltság a kölyökkutyánál szorongási problémát okozott.
 • A gazdi figyelmének felkeltése.
 • Unalom (nincs elegendő aktivitás vagy játék).
 • Kennelben tartás, elzártság hosszabb ideig.
Koprofágia diagnózisa kutyáknál

Az állatorvos a segítségeddel áttekinti a kutyus kórtörténetét. Valószínűleg tudni akarja majd, miből áll Buksi jelenlegi étrendje, és milyen gyakran kap enni. Kutyád mindennapi tevékenységeit és napirendjét is megkérdezheti (játékidő, séta, szocializáció).

Ezután elvégzi majd a fizikális vizsgálatot, amely magában foglalhatja a kutya súlyának, hőmérsékletének, pulzusának és vérnyomásának mérését is. Előfordulhat, hogy vérvizsgálatokat is kér, mint például a teljes vérkép.

A koprofágia kezelése kutyáknál
 • A hasnyálmirigy-elégtelenséget általában az emésztőenzimek pótlásával kezelik, fagyasztva szárított sertés-, és szarvasmarha hasnyálmirigy-kivonatok felhasználásával. Ezeket a kutya táplálékára kell szórni 30 perccel az etetés előtt. A beteg kutya étrend-kiegészítőket és vitaminokat is kap.
 • A parazitákat féreghajtóval kezelik, emellett a kutya ágyneműjét, játékait és táljait is forró vízben kell mosni. A biztos hatás elérése érdekében a padlót fel kell takarítani és fertőtleníteni, hogy a megmaradt petéktől is megszabaduljunk.
 • Az elégtelen étrenddel diagnosztizált kutyákat jobb minőségű táppal kell etetni. A tápok címkéjén érdemes az első összetevőket ellenőrizni; az elsőnek olyan fehérjének kell lennie, amely nem melléktermék. Étrend-kiegészítőket és vitaminokat is felírhat az állatorvos. Vérszegény kutyusoknál B-12 injekciókra is szükség lehet.
 • Azoknál a kutyáknál, amelyeknél nem áll fenn egészségügyi probléma, a székletevés hátterében valószínűleg viselkedési okok állnak. Számukra az állatorvos több játékot és sétát, valamint kevesebb egyedül töltött időt javasolhat megoldásként. Azok a kutyák, akikkel többet játszanak, és akik többet mozognak, általában elégedettebbek. Ha kutyád ezután is enné az ürüléket, az állatorvos egy kutya viselkedésterapeutát is javasolhat.

Ha a kutyádnál egészségügyi problémát diagnosztizáltak, több állatorvosi látogatásra lesz szükség, hogy a gyógyulási folyamat nyomon követhető legyen.

Ha kutyádnál viselkedési probléma áll a jelenség hátterében, türelemre, a rossz szokás megtöréséhez pedig következetességre lesz szükség. A kutyák falka-állatok, és nem viselik jól, ha elkülönítik vagy elzárják őket. Szeretetre, aktivitásra és figyelemre van szükségük.

Mit tehetsz még? Szedd össze az ürüléket a kertben, tisztítsd rendszeresen az almot, biztosíts számára játékokat, tanítsd meg a „Fúj!”, a „Hagyd!” vagy „Nem szabad!” parancsra – ezek mind segíthetnek abban, hogy abbahagyja a székletevést.

Léteznek olyan, természetes alapanyagokból készült étrendkiegészítők, amelyek szintén segíthetnek kutyádnak abban, hogy ne egyen ürüléket. Ilyen például a Dr. Dog Pfúj! nevű készítménye is, amely segít visszatartani a kutyát a széklet elfogyasztásától. Megnézem>>

 

A cikk forrását itt találod.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X