Barion Pixel
Rosszul alszol? Allergiás vagy? Ilyen kutyát válassz!

Rosszul alszol? Allergiás vagy? Ilyen kutyát válassz!

Aktív életmódot űző gazdiknak örökmozgó, lakásban élőknek mérsékelt testmozgást igénylő kutyafajták a jó választás, ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk. Egy szőrös házikedvenc rengeteg örömet okozhat gazdájának, ahogy az egész családnak is. Nem árt azonban, ha passzol is személyiségünkhöz a választott társ habitusa. Nézzük, milyen fajta jó választás az allergiás, rosszalvó vagy társasági lény gazdiknak!

Egy új kutya kiválasztásánál azonban nem csak azt érdemes mérlegelni, hogy zsemlebarna vagy ezüstös szürke bundájú, kistestű vagy nagyméretű eb legyen-e, hanem ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb az életstílusunkhoz, körülményeinkhez illő, megfelelő fajta kiválasztása.

Rosszalvóknak
A basenji nem ugat

Ha alvási nehézségek miatt gyakran éberen forgolódsz, egy csendes fajta lehet az ideális választás. Az afrikai származású basenji híres az ugatásmentességéről (helyette halk sikkantásokat hallat), ugyanakkor nagyon energikus kutya, aki megőrül a játékért. Egyéb halk természetű fajták az agarak vagy óangol juhászkutyák. A boxer és bulldog kevésbé jó választás, ők ugyanis előszeretettel horkolnak.

Allergiásoknak
Bichon frisé – a szőrgombóc

Mivel minden kutya nyálában található protein és elhalt hámsejt darabok, amelyre egyes emberek allergiásak lehetnek, így nem létezik teljesen hipoallergén kutya. Vannak azonban olyan fajták, amelyek kevesebb elhalt hámsejtet termelnek, míg mások kevésbé hullatják a szőrüket. Azon fajták, amelyeket egy allergiás megfontolhat, a schnauzer, uszkár, bichon frisé és a portugál vízikutya.

Mozgásproblémákkal küzdőknek
A si-cu beéri kevesebb mozgással is

Akár térdfájdalom, reuma vagy komolyabb probléma akadályoz a mozgásban, valószínűleg olyan négylábú társra vágysz, amely a házban futkározva, játszva is lefárad, vagy rövid sétákkal is beéri. Ebben az esetben a nagyon kicsi és a nagyon nagy fajták jöhetnek szóba. A bullmasztiff és a bernáthegyi egyaránt beéri mérsékelt testmozgással, ahogy a basset hound, a si-cu és a pekingi palotapincsi is. Ellenben a terrierek és a közepes méretű kutyafajták általában jó sok testmozgást igényelnek.

Társasági lényeknek
A társaság középpontja: golden retriever

Ha szívesen tartasz összejöveteleket, lelkes önkéntes vagy és imádod a társaságot, jó eséllyel olyan szövetségest keresel, aki szeret kimozdulni, új emberekkel találkozni, mindamellett jó pont, ha nem harap. A társasági lényeknek érdemes clumber spánielben, angol-, vagy ír szetterben, golden retrieverben vagy labradorban gondolkodniuk, ugyanakkor a beagle, a szibériai husky és a bichon frisé is jó választás lehet.

Motiváló fajták – sétára fel!
Airedale terrier – az aktív eb

Ha egy kis ösztönzésre van szükséged, hogy rávedd magad egy kis testmozgásra – akár magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel, diabétesszel vagy szívbetegséggel küzdesz – olyan fajtában érdemes gondolkodnod, amely élvezi a sétát: mint az akita, az airedale terrier vagy akár az amerikai eszkimó kutya. A kistestű kutyák, mint a törpespicc, a törpeuszkár szintén szeret sétálni, de sokkal kevesebbel is beérik, mint nagyobb társaik.

Depresszió és stressz ellen

Legyen szó egy mopsz játékosságáról, egy siba inu magabiztosságáról vagy egy pireneusi hegyikutya kedvességéről, a megfelelő kutya segíthet a mindennapokban a stressz oldásában, a depresszió enyhítésében, és egyszerűen boldogabbá tehet.

Ha ehhez hozzáadjuk a hálás mosolyt, amely kiül Buksi arcára, amikor meglátja a gazdáját, valamint a hűséget, amivel ezek a négylábú barátok viseltetnek, máris nem kérdés, hogy teljesebb és boldogabb az élet egy jól megválasztott kutyatárssal.

A cikk írásához ezt a forrást vettük alapul.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X