Barion Pixel
Oké, hogy pukizik, de normális, hogy ennyit?

Oké, hogy pukizik, de normális, hogy ennyit?

Akár a csendes, orrfacsaró verzióról, akár a megdöbbentően hangos és szagos verzióról legyen szó, a kutya szellentése egyeseknek kínos téma. Ez a jelenség azonban nemcsak zavarba ejtő lehet a vacsoravendégek előtt, de ugyanakkor azt is jelezheti, hogy kutyádnak kellemetlenséget okozhat a felesleges gáz. Habár a kutyusok alkalmi gáz-kibocsátása az élet normális és elkerülhetetlen része, a túlzott pukizás nem az.

A kutyaszellentéseknek számos oka lehet, a gyomor-, és bélrendszeri problémáktól kezdve egészen az élelmiszer-intoleranciáig, ezért jó, ha szükség esetén felkeresed állatorvosodat, hogy meghatározhassa, mi váltja ki a kutya kellemetlen eregetését. Nézzük, milyen okok állhatnak a kutya eregetése mögött!

Miért pukizik olyan sokat a kutyád, és miért ennyire büdi?

A kutyaszellentések okai változatosak, de általában ugyanazok, mint az embereknél. Étkezés után a bélrendszerben lévő baktériumok alkotórészekre bontják az ételt, amelyeket a szervezet felhasználhat. E folyamat során az egyes ételek megemésztésének melléktermékeként kellemetlen szagú, kén tartalmú gáz szabadul fel a vastagbélben. Ez a gáz pedig felgyülemlik, és a szellentés az egyetlen mód kutyád számára, hogy megszabaduljon tőle.

Egyes kutyák hajlamosak sok levegőt is nyelni evés-ivás közben, különösen a mohón evők és a rövid orrú, lapos arcú fajták képviselői, mint pl. a mopszok, a boston terrierek, a francia bulldogok és a si-cuk. Az emésztőrendszerükben képződő gázhoz hasonlóan ezt a lenyelt levegőt is pukik útján ürítik ki.

Rendben van tehát, ha a kutya sokat pukizik? Egy kis mindennapos szellentés normális lehet, de ha már úgy érzed, legszívesebben gázálarcot viselnél kutyád körül, akkor valami baj van. Különösen akkor, ha a szellentés egy új jelenség kutyád átlag napjaihoz képest, és még a hasa is megy, vagy ha vért találsz a székletében!

Számos egészségügyi probléma vezethet gyomor-bélrendszeri megbetegedésekhez a kutyáknál, pl.:

  • Kutya vastagbélgyulladás
  • Irritábilis bél szindróma (IBS)
  • Bélparaziták
  • Gyulladásos bélbetegség
  • Rák
  • Hasnyálmirigy-gyulladás

Ezért fontos felkeresni az állatorvost, ha gyanúsan sokat szellent kutyád. Ne feledd, Buksinak valószínűleg kellemetlenséget is okoz a túlzott gázképződés!

Annak kiderítésére, hogy kutyádnak van-e valamilyen ételallergiája vagy élelmiszer-intoleranciája, az állatorvos korlátozott étrendet rendelhet el, hogy kiszűrje a problémás összetevőket. Miután megtudtad, milyen összetevők okozzák Buksi pukijait, zárd ki őket a napi étrendből.

 

Segíthetsz négylábú társadnak természetes összetevőkkel, puha, rágható jutalomfalat formájában is! A Dr. Dog Nincs gáz készítmény rendszeres alkalmazása segít a bélgáz termelődés és a puffadás mérséklésének támogatásában, valamint a vizelet és a széklet szagának enyhítésében.

 

Nincs gáz

A cikk forrása itt található.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X