Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mivel téveszthető össze az allergia? – Tegyünk egy kis rendet a fejünkben!

Mivel téveszthető össze az allergia? – Tegyünk egy kis rendet a fejünkben!

Étrendi (étel vagy élelem) érzékenységnek hívhatunk minden olyan nemkívánatos reakciót vagy jelenséget, ami valamilyen élelmiszer, táp elfogyasztása után jelentkezik. Ez egy összefoglaló név. Két alapvetően eltérő módon létrejövő problémakört foglal magába.

Az egyik az allergia, a másik az intolerancia.

Az allergia az immunrendszer hibás, téves, károsan eltúlzott reakciója által jön létre. Az immunrendszer megtámad egy ártalmatlan anyagot és ez a téves védekező reakció okoz károkat a szervezetben. Ezt túlérzékenységnek is nevezik. (Az allergia szó eredete: görög: allosz (más, idegen) + ergon (tevékenység, működés.)

Az intolerancia az emésztő szervrendszerben jelentkezik. Ennek oka az élelem valamelyik összetevőjének emésztési képtelensége vagy rendellenessége. Ilyenkor az immunrendszer működése teljesen normális. (Az intolerancia szó eredete: latin: in- (nem) + tolerance elviselés.)

Bár két nagyon eltérő mechanizmusról van szó, a gyakorlatban nem mindig könnyű megkülönböztetni őket.

Mindkét probléma (allergia és intolerancia) okozhat emésztő szervrendszeri (bél és gyomor) és bőr megnyilvánulásokat. 

A leggyakoribb megnyilvánulások közé tartozik a viszketés, illetve a fül és a külső hallójárat gyulladása.

Az étrendi érzékenység diagnosztizálásának leghasznosabb és legmegbízhatóbb módszere az eliminációs diéta.

Az elimináció kiküszöbölést, kihagyást, kiiktatást jelent. A latin: elimino (elkerget, „a küszöbön kitesz”) szóból származik.

Az eliminációs diéta során kihagyjuk azokat az élelmiszer összetevőket, amelyekre gyanakszunk, hogy közük van a betegséghez.

Az intolerancia szinte bármilyen összetevővel kapcsolatban lehet.

Dr. Dog Allergia komplex jutalomfalat

Allergiás reakciót viszont a leggyakrabban fehérjék váltanak ki, de itt sem zárható ki a többi anyag lehetséges okozóként.

Az étrendi érzékenység leggyakrabban felismert kiváltói okai közé az alábbiak tartoznak kutyák és cicák esetében:

  • marha- és tejfehérjék,

  • egyéb húsfehérjék,

  • tojás,

  • laktóz (tejcukor),

  • glutén (búza, árpa, rozs sikér).

A kutyák és macskák esetében leggyakrabban sikeresen alkalmazott eliminációs étrendek az alábbi összetevőket tartalmazhatják:

  • bárány,

  • csirke,

  • nyúl,

  • szarvas,

  • különféle halfajták;

  • szénhidrátforrásként rizzsel vagy burgonyával kiegészítve.

Nem létezik azonban olyan összeállítás, amelyről azt lehetne ígérni, hogy minden esetben biztosan sikeres lesz.

Budapest, 2022. június 6.

Dr. Lenkei György

Felhasznált szakirodalom:

Watson TD. Diet and skin disease in dogs and cats. J Nutr. 1998 Dec;128(12 Suppl):2783S-2789S. doi: 10.1093/jn/128.12.2783S. PMID: 9868266.

Az oldal tetejére