Barion Pixel
Kutyakönnyek – sírás vagy valami más?

Kutyakönnyek – sírás vagy valami más?

Előfordult már, hogy könnyeket fedeztél fel szőrös kedvenced szemében? Sok gazdi meghatódik ilyenkor, mert azt hiszi, a kutyája sír, pedig a szem sarkában csillogó cseppeknek több, eltérő oka is lehet.

Persze azt tudjuk, hogy a kutyák érzékelik az érzelmeinket, ahogy azt is tudjuk, hogy képesek gyászolni – de képesek valódi könnyekkel sírni is?

A kutyák együttérző és érzékeny állatok. Ha boldogak, megosztják velünk az örömüket, vidáman csóválva a farkukat. Amikor szomorúak vagyunk, hozzánk bújnak vigasztalóul és osztoznak a szomorúságunkon. Igazi barátok, jóban-rosszban. Viszont míg az emberek képesek érzelmi okokból sírni, a kutyák valójában nem. Akkor mégis mi más történik ilyenkor, ha nem a túláradó érzelmek miatt csordulnak ki azok a könnyek? 

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is vannak könnycsatornáik, amelyek a szemük megfelelő működését segítik. Az ő csatornáik azonban visszavezetik a folyadékot a torkuk és orruk felé, ahelyett, hogy „kifolyatnák”. Ezért tehát mielőtt elérzékenyülve simogatnánk négylábú barátunk füle tövét, amiért szomorúságában vagy meghatódottságától sír, jobb, ha megnézetjük egy állatorvossal, mert sokkal valószínűbb, hogy valami nem stimmel.

 

Allergia

Csakúgy, mint az embereknél, az allergiától is könnybe lábadhat a kutyák szeme. Márpedig több dologra is allergiásak lehetnek: beleértve a pollent, a port, füstöt vagy egyes élelmiszerek összetevőit is. Az állatorvos ezért több tesztet is elvégezhet, vagy speciális diétát javasolhat, hogy kiderüljön, mi okozza az allergiás reakciót.

Elzáródott könnycsatornák

Ha egy kutya könnycsatornája elzáródik, szintén könnyek csordulhatnak ki a szeméből. Jelek, amik erre a rendellenességre utalnak: a kutya szeme körüli terület nedves – ha pedig már egy ideje fennálló jelenségről van szó, bőrirritáció is jelentkezhet, és barna vagy vöröses színűre válthat a szem körüli szőrös rész. Ha tehát észrevesszük az első jeleket, máris irány az állatorvos!

Fertőzés

Ha a kutya könnyei sárgák, nyákosak vagy véresek, az szemfertőzés jele lehet. A duzzadt, irritált szem körüli terület szintén erre utalhat. Ha ezen jelek bármelyikét mutatja a kis barátunk, komoly probléma állhat a háttérben, ezért azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk.

Sérült szaruhártya

Ha a kutyád aktív eb, könnyen előfordulhat, hogy sérül a szaruhártyája. A kutyákkal vagy macskákkal folytatott durvább játék, vagy egy sűrű bozóton keresztül vágtatás mind okozhat szaruhártyasérülést. A könnyezés mellett egyéb tünet lehet, ha a kutya a mancsával piszkálja a szemét, sokat pislog, vagy gyulladt a szem körüli rész. Ha sérült szaruhártyára gyanakszunk, forduljunk az állatorvoshoz!

Szennyeződés

Néha a kutyakönnyek nem jelentenek mást, minthogy valamilyen szennyeződés, por vagy akár egy szempilla van a kutya szemében. Ha csak erről van szó, a könnyek hamar elapadnak. Ugyanakkor, az elhúzódó vagy súlyos tünetekre mindenképp figyeljünk oda, és vigyük kutyánkat állatorvoshoz, ha szükségét érezzük.

Összegezve tehát: hiába tűnik úgy, hogy kutyánk valódi könnyekkel sír, általában ez csak annak a jele, hogy valami nem stimmel. Így ahelyett, hogy zsepivel kínálnánk hűséges barátunkat, alaposan figyeljünk rá, és mutassuk meg szakembernek, mert valami komoly probléma is húzódhat a háttérben.

A cikk írásához ezt a forrást használtuk: cesarsway.com

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X