Barion Pixel
Kullancsok támadásban – a babéziózis

Kullancsok támadásban – a babéziózis

Mit is jelent a tavasz? Azt, hogy a hideg szürkeség és a négy fal között töltött napok után kutyád minden bizonnyal hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a szebb idő nyújtotta lehetőségekbe. Az egyre melegedő időjárás azonban nemcsak jó dolgokat hoz magával, de négylábú barátaink jól ismert ellenségeit is újra a térképre helyezi. Nincs kutya, aki ne imádna sétálni, nagyokat mókázni, hemperegni a zöld, illatos fűben; és melyik gazdi is tagadná meg kedvencétől a várva várt, önfeledt szabadidős tevékenységeket? Ne hagyd, hogy a nem kívánatos vérszívók elvegyék tőled és kutyádtól a szabadban töltött játék lehetőségét, viszont ne vedd fél vállról sem a veszélyt!

Készülj a kinti sétákra tudatosan! Ma már több, különféle készítmény közül is választhatsz kutyád kullancsok elleni felvértezése érdekében. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy 100%-os védelem a kullancsok ellen sem létezik!

Akár csak egy terméket, akár többet használsz együttes védelemként Buksinál, minden séta után nézd át kutyád bundáját alaposan – különösen odafigyelve a vékonyabb, puhább bőrrel fedett területekre, ami az élősködők kedvenc területe!

 • Alaposan vizsgáld át a füleket, a fülek beslő oldalát és a hallójáratok látható részét!
 • Nézz szét a nyakörv, hám és kutyaruha alatt! A felszerelést is vizsgáld át!
 • Vizsgáld át a szemek környékét és a szemhéjakat!
 • Nézd meg a száját, ínyét és a szájpadlását is!
 • Keresd a rejzőzködő élősködőt a mancsokon és a talppárnák között!
 • Ne hagyd ki a vizsgálatból a nemi szervek és a végbélnyílás környékét sem!

Tudtad?

Egy kullancs vérszívása akár 4-10 napig is eltarthat. Önmagában nem is a vérszívás a probléma – sokszor nem okoz semmilyen gondot kutyának, az igazi veszély a paraziták által terjesztett betegségekben rejlik. Ezért fontos a betolakodót minél előbb eltávolítani.

A kutyádra veszélyes betegségek egyike a babéziózis.

Hogy mi is ez?

A babéziózis egy, az ún. kutyakullancs és a barna kullancs által terjesztett betegség. Lezajlása során a kutya vörös vértesteit egysejtű élősködők támadják meg, majd pusztítják el, ezért is hívják “kutyamaláriának”.  Európa-szerte előfordul, és a kutyák számára életveszélyes fertőzés. A jó hír, hogy nem azonnal fertőz, hanem 2-3 nap is szükséges lehet a vérszívó számára, hogy átadja a kórt, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb kiszúrjuk a jelenlétét! Bár több otthoni módszer is létezi az élősködő eltávolítására, a legbiztosabb, ha állatorvosra bízod a feladatot. Ha pedig mégis megtörtént a baj, az alábbi jelekre érdemes figyelni:

Tünetek:

 • Magas láz (tapintásra forró a kutya)
 • Étvágytalanság
 • Szomjúság
 • Bágyadtság
 • Hirtelen súlyvesztés
 • Véres, barnás vizelet

A kezelés hiányában a beteg kutyákat hetek vagy hónapok leforgása alatt legyőzi a kór, sőt, még a gyógyult kutyusoknál is felléphet veseelégtelenség. Egyéb rossz hír, hogy egy korábbi fertőzés során sajnos még nem  válik védetté a kutya, így továbbra is védekezned kell majd a kullancsok ellen! Ha a tünetek bármelyikét észleled, irány az állatorvos!

Tudtad? Tavasszal kutyádnak sem árt az extra energia-támogatás! Figyelj rá, hogy teljeskörűen tápláld, biztosíts számára megfelelő mennyiségű mozgást, valamint legyen egész nap elérhető ivóvíze! Ha pedig a szereteteden kívül valami plusszal is segítenéd a jó közérzetét, adhatsz étrendkiegészítőt is az eledeléhez. A Dr. Dog 4 az 1-ben Prémium Multivitamin ideális termék kedvenced mindennapi alapvető és a legfontosabb extra szükségleteinek biztosításához. Megnézem >>

4 az 1-ben Prémium Multivitamin

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X