Barion Pixel
Kullancsinvázió indul – a Lyme-kór tünetei

Kullancsinvázió indul – a Lyme-kór tünetei

Az idei enyhe tél sem tudta megtizedelni a hazai kullancspopulációt; a szokásosnál jóval intenzívebb kullancsaktivitás várható. Akinek kutyája van, minden bizonnyal tudja, hogy a szabadtéri játékok, séták egyik potenciális veszélye a négylábú társainkra is veszélyes kullancscsípés. Ma már többféle készítmény közül választhat a gazdi, ha a kéretlen vérszívók elleni védekezésről van szó, ellenben nem árt, ha az is felkészül az esetleges csípésekre, aki kutyája védelmét sem veszi félvállról. A hazánkban jellemző élősködők által terjesztett egyik legveszélyesebb betegség a Lyme-kór.

Habár a védekezésre alkalmas szerek kínálata nem csekély, fontos tudni, hogy 100%-os védelem a kullancsok ellen sem létezik! 

Akár csak egy terméket, akár többet használsz együttes védelemként Buksinál, minden séta után nézd át kutyád bundáját alaposan – különösen odafigyelve a lágy részekre, ami az élősködők kedvenc területe, lásd a babéziózisról szóló cikkünket!

A kullancsok által terjesztett betegségek közül az egyik legveszélyesebb a Lyme-kór.

Mi is ez?

Világszerte előforduló betegségről van szó, ráadásul Közép-Európa térsége a legfertőzöttebb területek közé tartozik. A Lyme-kór az emberekre is veszélyes – persze mi csak közvetlenül kullancscsípés során kaphatjuk el, Buksitól nem. A kullancsok legkedveltebb, legaktívabb időszaka, azaz számodra és kutyádra nézve is a legveszélyesebb hónapok a május és november közötti időszak, ellenben az időjárás kiszámíthatatlansága miatt már korábban is számolhatunk a problémával.

Gyakori a tünetmentes hordozás kutyák esetében, valamint azt sem árt tudni, hogy a tünetek a csípés után 1-5 hónappal később jelentkeznek csak, az alábbi figyelmeztető jelek segíthetnek a betegség beazonosításában:

Tünetek:

  • Enyhe láz
  • Levertség
  • Étvágytalanság
  • Ízületi gyulladás és fájdalom
  • Sántikálás
  • A csípés körül kokárda szerűen terjedő bőrpír (nem minden esetben jelentkezik kutyáknál)

A Lyme-kórról érdemes megjegyezni, hogy egyes fajtáknál gyakrabban okoz veseproblémákat, mint másoknál, ilyen veszélyeztetett kutyusok a labradorok, golden retrieverek és a sheltiek. Bármilyen fajta is legyen a te házi kedvenced, a fenti tünetek bármelyikénél mutasd meg minél előbb az állatorvosnak!

Tavasszal kutyádnak sem árt az extra energia-támogatás! Figyelj rá, hogy teljeskörűen tápláld, biztosíts számára megfelelő mennyiségű mozgást, valamint legyen egész nap elérhető ivóvíze! Ha pedig a szereteteden kívül valami plusszal is segítenéd a jó közérzetét, adhatsz étrendkiegészítőt is az eledeléhez. A Dr. Dog 4 az 1-ben Prémium Multivitamin ideális termék kedvenced mindennapi alapvető és a legfontosabb extra szükségleteinek biztosításához. Megnézem >>

4 az 1-ben Prémium Multivitamin

 

Ha tetszett a cikk, és nem akarsz lemaradni a következő hasznos tartalomról kutyaegészség vagy kutyaviselkedés témában, kövess minket a Dr. Dog Facebook oldalán, ahol még több érdekességgel és egy igazi kutyabarát közösséggel várunk.

Kövess minket instagramon is, ahol ugyan a képeké a főszerep, de minden cikkről és akcióról is értesülhetsz, ha velünk tartasz!

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X