Barion Pixel
A fitt, fiatal kutyákat is érintheti az ízületi gyulladás

A fitt, fiatal kutyákat is érintheti az ízületi gyulladás

Nem gyógyítható, ellenben kezelhető, sőt, megelőzhető betegség a felnőtt kutyák mintegy ötödét érintő ízületi gyulladás. A gyulladással járó fájdalom az életmód megváltoztatásával és állatorvosi, szakszerű kezeléssel jelentősen csökkenthető.

Milyen jelek utalnak a betegségre?

  • a kutyád, aki eddig rajongott a sétáért, most vonakodik nekiindulni, séta közben hamar elfárad, és többször meg kell állnia pihenni
  • lassan, óvatosan, inkább bicegve jár, sántikál
  • a szokásosnál jóval többet fekszik, nehezen kel fel
  • nehezére esik az autóba beugrani, onnan kiugrani, nehezen lépcsőzik, kevesebbet ugrál, játszik
  • simogatáskor ugathat, nyüszöghet –ezzel a fájdalmát jelezve
  • a tünetek reggel súlyosabbak, ilyenkor még nehezebben mozog a kutya

Ezek a tünetek túlsúlyos vagy idős kutyáknál is jelentkezhetnek a korukból, súlyukból adódóan, ezért sajnos sokan ennek is tudják be őket, pedig nem érdemes legyinteni rájuk; az időben felismert ízületi gyulladás ugyanis jó eséllyel kezelhető, kedvencünk életminősége jelentősen javítható. És bár a betegség gyakrabban fordul elő a kövérebb, idősebb kutyáknál, nem általánosíthatunk, mert bármelyik kutyusnál felütheti a fejét. Az ízületi gyulladásra utaló jelek észrevételekor minél előbb keressük fel állatorvosunkat!

A szakszerű, gyógyszeres kezelés mellett mi magunk is sokat tehetünk szőrös kedvencünk életminőségének javításáért:

  • Ha Buksi túlsúlyos, szakértővel egyeztetve fogjuk diétára. Valószínűleg nem rajong majd eleinte az ötletért, de a plusz kilók bizony nyomást helyeznek az ízületeire, ezért minél előbb szabadítjuk meg tőlük szőrös barátunkat, annál hamarabb enyhül majd a fájdalom is.
  • Kulcsfontosságú egy napi mozgásrutin, mivel a testmozgás fontos tengelyét képezi a kezelésnek, ellenben az is fontos, hogy ne erőltessük, mert akkor könnyen porckopás alakul ki, amit szintén nem szeretnénk Buksinak. Jobb, ha állatorvossal egyeztetjük ezt a mozgás-napirendet.
  • Egy puha, párnázott ágy, fekhely segíthet a kutya fekvését kényelmesebbé tenni. Fontos, hogy könnyen elérhető legyen, hiszen az ugrás, mászás nehezére esik ilyenkor kis barátunknak; illetve az is, hogy ugyan puha, vastag, tartós anyagból készüljön, de az élősködőktől is könnyen tisztán tartható legyen.

Egészítsük ki kutyusunk étrendjét glükozamin, hialuronsav és zöldkagyló tartalmú jutalomfalatokkal! A szervezet az ízületek felépítéséhez és működéséhez sokféle tápanyagot használ. Ezek egy része megtalálható a jól összeállított étrendben is. A szervezt dolgát azonban megkönnyíti, ha bőségesen kínálunk olyan anyagokat, amelyek az egészséges ízületek számára előnyösek. Ebből a szempontból hasznosak az étrend-kiegészítők, a kiegészítő állateledelek. Ezek a készítmények koncentráltan tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek támogatják a szervezetet az egészséges ízület felépítésében és fenntartásában. A Dr. Dog Ízületvédő komplex rendszeres alkalmazása támogatást jelenthet felnőtt, nagytestű valamint túlsúlyos kutyák számára, valamint olyan kutyák számára is, akiknek még nincs kialakult ízületi problémája, de már arra hajlamosító okból érdemes előrelátóan gondoskodni az ízületek egészségéről.

Megelőzés

Mit tehetünk kedvenc, szőrös barátunk ízületi gyulladásának megelőzéséért? Biztosítsunk számára aktív életmódot, tartsuk kordában a testsúlyát, tápláljuk az állapotának, korának megfelelően, gondoskodjunk megfelelően szigetelő, alátámasztó fekhelyről. Ami pedig szintén kulcsfontosságú, hogy biztosítsunk olyan életteret Buksi számára, amelyet a fajtája igényel, és tartsuk szem előtt az esetleges kockázati faktorokat – rövidlábú kutyusok esetén a lépcsőzést például jobb, ha nem visszük túlzásba.

A megelőzésben is nagy szerepet játszik az étrend – adagoljunk ízületvédő, természetes készítményt az étrendjéhez! Sok olyan táplálék összetevő létezik, ami a szerepe miatt kiemelhető az egészséges ízületek szempontjából, ilyenek a glükozamin, az MSM, a kondroitin, a zöldkagyló és a hialuronsav is, amelyek megtalálhatók a Dr. Dog Extra ízületvédő komplex vitaminban.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X