Barion Pixel
Íme, 3 népszerű nagytestű kutyafajta

Íme, 3 népszerű nagytestű kutyafajta

Izmos, magabiztos, tekintélyt parancsoló – vajon ez kizárja, hogy egy jót bolondozzon a gyerekekkel? Kíváncsi vagy egyes kutyafajtákra kicsit közelebbről, szeretnéd tudni, milyen természetűek? Cikksorozatunkkal szeretnénk egyes kutyafajtákat közelebbről is bemutatni. Ezúttal 3 népszerű, nagytestű kutyát hoztunk, a jellemzőikkel, szőrhullatásra való hajlamukkal és temperamentumukkal együtt.

Németjuhász

A világ vezető katonai-, rendőr-, és őrzőkutyájaként számontartott németjuhász nagy, mozgékony és izmos kutya, amely a hűsége mellett magas intelligenciájáról ismert. 

 • Temperamentum

Magabiztos, bátor és okos kutyafajta.

 • Jellemzők

A németjuhász egy szerető, hűséges és kiegyensúlyozott családi kutya, aki rajong a gyerekekért. Szívesen tesz mások kedvére és könnyen képezhető, ezért alkalmazzák olyan gyakran rendőrkutyaként, vakvezető-, segítő kutyaként, agility kutyaként, és őrszemként is. Habár a németjuhász egy könnyen szerethető fajta, nem adja könnyen a szeretetét. Ha egyetlen személyhez való kötődésről van szó azonban, komoly hűséget tanúsít gazdája vagy elsődleges gondozója iránt. Erős, erőteljes fajtaként fontos, hogy a kölyköket gyerekek között szocializálják (a kritikus szocializációs időszak alatt), hogy jó családtaggá fejlődhessenek. Aktív fajta, ezért a németjuhásznak mind szellemi, mind fizikai gyakorlatokra van szüksége. Sokan közülük jól teljesítenek agility feladatokban, terelőkutyaként, nyomkövetőként és búvárként is.

 • Élettartam

7-10 év

 • Színek

A németjuhász bundájának színezete a halvány feketétől a cserbarnán át sötét feketéig változhatnak.

 • Szőrhullás

A németjuhásznak közepes hosszúságú, dupla rétegű bundája van, amely egy durvább és sűrű növésű külső, valamint egy puhább aljszőrzetből áll. A szőrük könnyen karbantartható, ha néhány naponta gyorsan átkeféli az ember, hogy eltávolítsa a kihullani készülő szálakat. Évente egyszer-kétszer bőségesebben vedlenek. Ezekben az időszakokban gyakoribb szőrkefélést igényelnek.

 • Egészség

Néhány németjuhász gerincvelő betegségben, valamint könyök- és csípődiszpláziában szenvedhet, de a felelős tenyésztők szűrik ezeket az egészségügyi problémákat, a fajta lehető legegészségesebb változatának tenyésztése érdekében. Előfordulhat a fajtánál olyan komoly puffadás, amely az alhas életveszélyes és hirtelen duzzanataként jelentkezik. Ha felfúvódást tapasztalsz németjuhász kutyádnál, egyeztess a tünetekről állatorvosoddal!

Rottweiler 

A rottweiler egy izmos, bátor és odaadó kutyafajta. Az ókori római hadsereg terelőkutyáinak valószínűsített leszármazottja. A „rotikat” ma is használják nyájterelésre, de ugyanakkor megbízható segítőkutyák is, valamint őrző ebként és társasági kutyaként sem utolsók.

 • Temperamentum

Nyugodt magabiztosságáról, erejéről és jó természetéről ismert fajtaként a rottweiler a világszínvonalú őrző-védő kutya és a bolondos játszótárs ötvözete. Bátor, de nem túl agresszív – ennek a szorgalmas kutyának fontos a korai kiképzés és szocializáció, hogy területvédő ösztönét pozitív irányba terelhesse gazdája.

 • Jellemzők

A rottweilerek szorgalmas, erős és hűséges, emberszerető kutyák. Lehengerlő modoruk ellenére a fajta rajongói sokszor bohócként aposztrofálják őket. Habár azokkal, akik közel állnak hozzájuk, valóban bolondoznak és odaadóak, ugyanakkor jellemzően komolyan veszik a területük védelmét. A korai szocializáció és idomítás elengedhetetlen egy jó modorú roti neveléséhez. A rottweilerek rendkívül intelligensek, jól képezhetők és emberi társuk mellett dolgozva tudnak legjobban fejlődni. Emiatt olyan kivételes terápiás-, kutató-mentő-, és rendőr kutyák.

 • Élettartam 

9-10 év

 • Színek

A rottweilerek fekete bundáját rozsdából mahagóni vörösbe hajló minták jellemzik.

 • Szőrhullás

A rottweiler mérsékelten vedlik. Jellemzően évente kétszer hullatja szőrét erőteljesen, tavasszal és ősszel. Az év hátralévő részében heti egyszeri szőrkefélés elegendő a bundája  rendben tartásához.

 • Egészség

Mint minden fajtánál, a rák sajnos nála is előfordulhat, ahogy a csípő-, könyök-, szív-, és szembetegségek is.

Akita

A japán hegyekben kitenyésztett bátor akita a végletekig hűséges és vadul védelmezi a családját.

 • Temperamentum

Az akita mérsékelten aktív és energikus, így mindennap pár hosszú sétára és egy kis extra játékra van szüksége. Habár szerető társ, aki hűséges a családjához, az idegenekkel bizalmatlan. Ettől jó őrző-védő kutya válhat belőle, de a megfelelő nevelés/kiképzés és szocializáció híján bizalmatlansága agresszióba fordulhat. Az emberekkel ápolt kapcsolatában a családnak a bolondos oldalát mutatja, de gyakran intoleráns más állatokkal és gyerekekkel, akik nem veszik figyelembe a határait.

 • Jellemzők

Nagytermetű fajtájának az akita nagy feje és izmos teste impozáns külsőt kölcsönöz. A fülei egyenesen állnak a széles fej tetején, amelyet  a hátára pöndörödő, bozontos farok egyensúlyoz ki.

 • Élettartam

10-13 év

 • Színek

Az akitának igen eltérő, színei és mintázatai lehetnek.

 • Szőrhullás

Habár az akita rendben tartja magát, a dús, dupla rétegű bundája így is heti fésülést igényel.  Egész évben minimálisan vedlik, de a sűrű aljszőrzetét évente kétszer elhullatja. Ezekben az időszakokban gyakoribb szőrkefélésre lehet szükség.

 • Egészség

Az akita hajlamos lehet a hízásra, és mint sok nagytestű kutyafajta, magasabb a kockázata a puffadásnak. Egyéb figyelmet igénylő egészségügyi problémák közé tartoznak a szem problémái, a pajzsmirigybetegségek és a csípődiszplázia. A felelősségteljes tenyésztők szűrik ezeket a problémákat, hogy minél egészségesebb fajtát tenyészthessenek.

A cikk megírásához ezt a forrást használtuk.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X