Barion Pixel
Így szoktasd le a kutyust a harapdálásról

Így szoktasd le a kutyust a harapdálásról

A harapdálás egy kölyökkutya normális viselkedésének a része, ugyanakkor fontos, hogy kutyád megértse: az embereket nem haraphatja meg még játékból sem. Összeszedtünk hat tippet arra, hogyan szoktasd le kutyusodt a tűéles fogacskák helytelen használatáról!

1. Reagálj következetesen!

Valahányszor a kutyád megharap, reagálj azzal a paranccsal, hogy Nem! – egy nagyon komoly, határozott hangsúly kíséretében. Azonnal hagyd abba a játékot is, majd csak sétálj el, és ne vegyél róla tudomást, befejezve ezzel a mókázást. A társaságod megvonása jó módja a rossz viselkedés büntetésének.

2. Soha ne játssz durván vele!

Soha ne játssz durván a kölyökkutyáddal, ugyanis az harapásra bátorítja! Ne engedd, hogy rágcsálja a kezed, vagy hogy játékként kezelje azt.

3. Ízriasztó

Fújhatsz riasztó ízű sprayt a bőrödre és ruhádra is, mielőtt játszani kezdesz a kutyusoddal. Amikor a kutyád elkezd harapdálni, ne rántsd el a kezed, várd meg, amíg reagál az ízre. Amikor abbahagyja a harapdálást, dicsérd meg, és játssz vele tovább. Az almaecet vagy fehérborecet például jó „ízriasztó”. De figyelj oda, hogy csak olyan terméket használj az „elrettentésre”, ami biztonságos állatok számára is.

4. Rágójátékok

Alkalmazz olyan játékot, ami érintkezésmentes, mint a kötélhúzás vagy a visszahozós-dobálós játék. Mindig legyen a zsebedben vagy olyan helyen néhány ilyen játék, ahol könnyen hozzáférhetsz. Amikor a kutyád elkezd harapdálni, így azonnal átirányíthatod a harapását a rágójátékra.

5. Szocializáció

Vidd a kölyökkutyád rendszeresen kutyaoviba vagy olyan közösségbe, ahol más kutyákkal ismerkedhet. Kutyád így nemcsak megkapja a szükséges szocializációt, de számos jó viselkedési mintát is elsajátíthat a folyamat során. Megtanulja majd a többi kölyöktől, hogy a durva játék nem elfogadható és hamar véget vet a játékidőnek.

6. Vízspriccelés

Komoly, súlyos esetekben, amikor a harapás kivételesen erős, használhatsz vízpermetezőt. Spriccelj vizet a kutyusod arcára, egy határozott Nem! – paranccsal kiegészítve. Fontos, hogy a „spray” állásra tekerd a spriccelőfejet, ne pedig vízsugárral öntözd kutyusodat, nehogy bántsd vele. Szintén fontos, hogy soha ne fenyegesd kutyusod a spriccelővel, nem akarsz ugyanis egy félelemreakciót kialakítani a kutyádban, valahányszor a szobanövényeket mész ápolni.

A cikk forrása: youtube.com

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X