Barion Pixel
Így lehetsz falkavezér

Így lehetsz falkavezér

Bár háziasított társaink a mindennapokban, a kutyák mégis csak akkor érzik legjobban magukat, ha a természetes falkaszellemüknek megfelelő szabályok és keretek között élhetnek. Egy anyakutya már születésüktől fogva kiképezi kölykeit. Várniuk kell az ételre, irányítja őket játék közben, ahogy abban is, hogy milyen hosszan kóborolhatnak el. Egy felnőtt kutyának ugyanezen szabályokra, korlátokra és határokra van szüksége tőled, a falkavezérétől a tanulási folyamat során. Hogyan válhatsz falkavezérré? Cesar Millan öt pontba szedte, mutatjuk, melyek azok:
Nyugodtan, határozottan

Egy falkavezér nem mutatja ki az érzelmi vagy ideges energiáit, ezért jobb, ha te sem teszed. A vadonban a falkavezér nyugodt-határozott energiákkal irányítja, hogy egy másik kutya hogyan léphet kapcsolatba a környezetével. Ezeket a törvényeket csendes módon tartatja be, épp úgy, mint amikor egy anya a kölykét a tarkójánál lévő bőrnél harapva kapja fel, ha az az almon kívülre kóborol.

Határok felállítása

A terület tulajdonjoga nagyon fontos. A kutyák a vadonban először nyugodt és magabiztos kiállással követelnek helyet maguknak, majd ezt a tulajdonjogot egyértelmű testbeszéddel és szemkontakttal kommunikálják. A kutya, amelyik megérti, hogy te, mint falkavezér birtoklod a helyet, ahol él, el fogja ismerni a tekintélyedet a kiképzés/tanítás során.

Jó időzítés

A várakoztatás egy másik jó mód arra, hogy a falkavezérek megerősítsék pozíciójukat. A kölyköknek várniuk kell az ételre, a felnőtt kutyák pedig kivárják, amíg a falkavezér vadászatra küldi őket. A várakozás egyfajta pszichológiai munka a kutya számára. A háziasítás miatt a kutyádnak ugyan nem kell ételre vadásznia, de ettől még megdolgozhat érte.

Falkavezérség

Falkavezér szerepedet úgy is létrehozhatod, hogy a kutyádat „megdolgoztatod”. Etetés előtt vidd el sétálni. És épp úgy, ahogy nem szeretgeted meg, amíg nincs egy nyugodt-engedelmes állapotban, ne adj neki enni sem addig, amíg nem nyugodt és engedelmes a viselkedése. A testmozgás segíteni fog – főleg egy nagyobb energiájú kutyának – ezen állapot elérésében.

Ismerd a falkád!

A vezérszerep legfőbb tesztje, hogy ismered-e a falkádat. Egy jó vezető ismerni akarja a falkáját, ahogyan azt is, hogy mitől lesznek elégedettek. Ez teremt egyensúlyt. Majd egy kutyatréning terv megfogalmazása, a cél meghatározása és kivitelezése az, ami még több erőt teremt a kapcsolatotokban, a kötődésben és annak mélységében. Ezzel tiszteled a saját és a kutyád igényeit is.

Hogy mi különbözteti meg az igazi falkavezért a többiektől? Hogy őszinte. Igazi. Elfogadó. Kapcsolatban áll. Jelen van. Tiszteletteljes. Kiegyensúlyozott. És ismeri a falkáját.

Ezekkel a módszerekkel a falka vezetője a természetben szabályokat, határokat és korlátokat hoz létre a falkája számára, ezzel gondozva kutyái egészséges elmeállapotát. Ha te is kiegyensúlyozott, boldog kutyát szeretnél, érdemes jó falkavezérré válnod!

A cikkhez az alábbi forrást használtuk: cesarsway.com

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X