Barion Pixel
Így előzheted meg a bűzmirigy problémákat!

Így előzheted meg a bűzmirigy problémákat!

Ha azt látod, hogy Buksi a fenekét a földhöz dörgölve szánkázik végig a szobán, nagy az esélye, hogy bűzmirigy gyulladása van. Mi okozza, és mit tehetsz, hogy megelőzd?

Bűzmirigy: A kutyák két kis tasakkal rendelkeznek a végbélnyílásuk két oldalán. Ezek a kis zsákok szagos, olajos, barna folyadékot állítanak elő, amelyet négylábú barátaink egymás azonosítására és területük megjelölésére használnak. Ezért szimatolják olyan gyakran egymás hátsóját.

A bűzmirigy gyulladás kellemetlen tünetként indul, és komoly fertőzéssé vagy akár tályoggá is alakulhat.

Tünetek:

  • Fenék dörgölése a földhöz, ún. „szánkózás”
  • A kutya a hátsóját harapdálja vagy nyalogatja
  • Kellemetlen szag
  • Székrekedés vagy fájdalom dolga végezte vagy ülés közben

A bűzmirigy gyulladás szakaszai

Normális esetben, amikor a kutya a nagydolgát végzi, a bűzmirigyében található folyadék is kinyomódik. A probléma akkor jelentkezik, amikor a mirigy nem ürül ki teljesen. A folyadék ugyanis ilyenkor annyira száraz és sűrű lehet, hogy elzárja a nyílásokat. Ez vezethet gyulladáshoz.

Szerencsére a gyulladt bűzmirigy könnyen kezelhető. A mirigyeket ugyanis finoman ki lehet üríteni vagy kinyomni ujjakkal. Mivel előfordulhat, hogy ezt rendszeresen is meg kell tenned felelős gazdiként, a legjobb az állatorvos segítségét kérni abban, hogy megmutassa, hogyan. Ez azért is nagyon fontos, mert ha helytelenül végzed, többet árthatsz, mint segíthetsz.

Ha a kutyád azonban visszatérően küzd a bűzmirigy problémájával, érdemes több rostot adni az étrendjéhez. Ez megnöveli az ürülék méretét, ami nagyobb nyomást gyakorol a tasakok természetes kiürítésére.

Fontos: ha kutyádnak nincs ilyen problémája, alapvetően nincs szükség arra, hogy kiürítsd a mirigyeket!

Kezelés nélkül a kezdődő vagy enyhe gyulladás azonban komolyabb fertőzéssé válhat. Ha a mirigyekből sárga vagy véres genny szivárog, irány az állatorvos! Ez a fájdalmas állapot Buksit szorongó vagy épp agresszív viselkedésre is késztetheti. Az állatorvos kimossa a kezelés során a zsákocskákat és ha szükséges, antibiotikumot ad a kutyának.

Ha maga a fertőzés marad kezeletlenül, az könnyen tályog kialakulásához vezethet (ami tulajdonképpen egy duzzadt, puha gennytömeg), ami akár utat is törhet magának a felszínre. Az állatorvos ilyenkor felnyitja és kiüríti a tályogot, valamint szükség esetén antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt ír fel. A napi meleg borogatások is segíthetnek.

Ha a kutyádnak ezután is visszatérő problémái lennének, az állatorvos javasolhatja a bűzmirigy műtéti eltávolítását. Ez ugyan egyszerű eljárás, de komplikációkat eredményezhet, mint például a széklet inkontinencia.

Jó hír; a bűzmirigy problémák megelőzhetők!

Tápláld megfelelően a kutyád, és győződj meg arról, hogy sokat mozog! A kicsi, elhízott kutyák vannak leginkább kitéve a bűzmirigy betegségének. Ha Buksinak problémái vannak a bűzmirigyével, nézesd meg azokat az állatorvosotokkal minden látogatás alkalmával! Mit tehetsz még a probléma megelőzéséért? Egészítsd ki kedvenced étrendjét megfelelő vitaminnal! A Bűzmirigy komplex rendszeres alkalmazása segíti az egészségesen működő bűzmirigyet, ugyanis támogatja a megfelelő emésztést, és segíti a nagy dolgok végzését, hozzájárulva a bűzmirigy egészséges működéséhez. Megnézem >>

Bűzmirigy komplex

 

Cikk forrása itt érhető el.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X