Barion Pixel
Hogyan simogass jól egy kutyát?

Hogyan simogass jól egy kutyát?

Habár a kutyák kevésbé válogatósak a macskáknál, ha az emberek iránti szeretetről van szó, az állatorvosok mégsem győzik hangsúlyozni, milyen fontos néhány alapszabály betartása egy kutya simogatásánál. Különösen igaz ez azokra a kutyákra, amelyeket nem ismerünk.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is összetett lények, sokféle személyiségtípussal, ezért jó, ha tisztában vagyunk a kutya pszichológiai-, és testbeszéd alapjaival, mielőtt megközelítenénk a kedves kis golden retrievert a parkban. A kutyával való kapcsolatfelvételre az egyik legjobb kezdeményezési mód (természetesen miután megkaptuk a gazdi engedélyét erre), ha kinyújtjuk a kezünket, és hagyjuk, hogy a kutya megszagolja.

A kutyák elsődlegesen a szaglószervükön keresztül érzékelik a környezetüket, nem vizuálisan, mint mi. A legjobb, ha behajlítjuk az ujjainkat, mintha zöldséget szeletelnénk épp, arra az esetre, ha a kutya fenyegetve érzi magát, és esetleg oda akarna kapni. Ha a kutyán az látszik, hogy komfortosan érzi magát, és nem hátrál meg a kezünktől, az álla alatti részen a legjobb megsimogatni.

Semmiképp se nyissunk rögtön azzal, hogy megpaskoljuk a kutya fejét! Ez ugyanis domináns, agresszív gesztus lehet számára, mivel a kutyák általában a földet szagolgatják az orrukkal. Ha pedig azt érzik, hogy valami megérinti a fejük tetejét, azt hihetik, hogy egy nagyobb kutya támadja éppen őket, ezért védekezően reagálhatnak. Az állatorvosok a kutya hasának érintésétől is óva intenek, tekintve, hogy nagyon sebezhető területük. Bizonyos esetekben a kutya maga mutatja meg/fedi fel a pocakját, hogy behódolását mutassa, és hogy bizonyítsa, nem jelent fenyegetést. Bár az emberek hajlamosak azt hinni, hogy ez azt jelenti, a kutya szeretné, ha simogatnák a hasát, nem mindig ez a helyzet.

Természetesen sok kutyának kényelmesek az ilyen interakciók is – sokszor még idegenekkel is -, mert megszokták az emberek közelségét. De jobb félni, mint megijedni, inkább menjünk biztosra. Érdemes azt feltételezni inkább, hogy nem szocializált az adott négylábú, és olyan módon simogatni őket, ami a lehető legkevésbé fenyegető számukra. Hadd döntsön a kutya. Ezen óvintézkedéseken túl javasolt elkerülni az olyan érzékeny területeket is, mint a kutya mancsa vagy fara.

Ha már adott a jó viszonyod egy kutyával, próbáld olyan területeken simogatni, amelyek általánosságban megfelelő helyek, mint pl. a hát alsó része és a mellkas. Kutyáktól függően változhat, kinek mely területek azok, ezért mindig figyeljünk a finom testbeszéd-jelekre, amelyeket a kutya küld felénk. Egy csóvált farok csak azt jelenti pl., hogy a kutya készen áll az interakcióra, ami önmagában akár azt is jelentheti, hogy harapni készül. Egy hevesen integető, ún. helikopter farok csóválás az, ami azt jelzi, hogy a kutya boldog és komfortosan érzi magát – az ilyen kutya teste laza és tekergőző, nem pedig merev és rideg.

Ha kutyád szorong vagy hajlamos az agresszióra, viselkedészavarra, a Dr. Dog Relax komplex készítmény jó választás lehet. Ez a rágható vitamin ugyanis segít a kutya nyugalmának támogatásában, és hozzájárul a stressz okozta idegesség, valamint szorongás mérsékléséhez.

 

https://drdog.hu/termek/relax-komplex/

 

A cikk írásához az alábbi forrást használtuk: mentalfloss.com

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X