Barion Pixel
Domináns vagy alárendelt a kutyád?

Domináns vagy alárendelt a kutyád?

A legtöbb gazdi tudja, hogy neki (és kisebb mértékben ugyan, de a család többi tagjának) kell a falkavezér szerepét betöltenie a kutyájával való interakció során. Ahogy az is fontos, hogy a kutya még a legkisebb családtaggal szemben is engedelmeskedjen, hogy agresszió vagy egyéb viselkedésproblémák ne üthessék fel a fejüket.

Ám a különböző kutyáknak eltérő hajlama van a dominanciára vagy épp behódolásra, ezért a falkavezér-szerep megszilárdítása nem mindegyiküknél igényel ugyanannyi munkát.

A kutyád természetes hajlamának megértése segíthet a felkészülésben – de miből szűrheted le, hogy ő inkább uralkodó vagy behódoló típus? Az egyik biztos módszer, ha alaposan megfigyeled a viselkedését más kutyák társaságában.

Következzen néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

A domináns kutya:
 • Megmássza, „meghágja” a többi kutyát – akár hím, akár nőstény, nem számít (nem szó szerinti hágás, de a rugózó mozdulattal mássza meg hátulról a másikat)
 • Ellopja vagy őrzi a játékokat és az ételt
 • Az összes többi kutya figyelmét felkelti, még akkor is, ha épp nem akarja
 • Valahányszor más kutyákkal együtt sétál, mindig az élre tör
 • Megvárakoztatja a többi kutyát
 • Szinte soha nem nyalja szájon a másik kutyát
 • Mindig ő nyer a huzakodásban más kutyával
 • Farkasszemet néz, és mindig megnyeri a „versenyt”
Az alárendelt/behódoló kutya:
 • Néha behódoló vizeléssel üdvözli a másik kutyát
 • Elfordul, ha más kutya bámulja
 • Engedi, hogy a másik kutya nyerje a huzakodást
 • Figyelemmel és szeretettel fordul más kutyák felé, különösen a szájuk nyalogatásával
 • Meghátrál, ha más kutya el akarja venni az ételét vagy játékát
 • Hátán fetrengve mutogatja a hasát

Nem mindegyik viselkedést kell kipipálni a listán ahhoz, hogy dominánsnak vagy behódolónak tekinthesd négylábú társadat. A legtöbb kutya nem is mutatja mindegyiket, mert valahol középen helyezkedik el a domináns/behódoló spektrumon, illetve a dominancia mértéke a kutyádnál nagy valószínűséggel változik is a kutyacsapattól függően, akikkel épp együtt van.

Ugyanakkor, ha időről időre megfigyeled a társas viselkedését különböző csoportokban, már elég jól meg tudod határozni, milyen is a természetes hajlama.

Általánosságban tehát elmondhatjuk, hogy azokat a kutyákat, amelyek hajlamosak behódolóan viselkedni, egyszerűbb a családi falkastruktúra alján tartani, és mindenki részéről kevesebb munkát igényel majd az engedelmességük kivívása. Azoknál a kutyáknál viszont, amelyek természetes hajlamuknál fogva vezetik és leuralják társaikat, valószínűleg jóval több erőfeszítés és szilárdabb rendszer szükséges ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak maradjanak egy család-falkában, alárendelt szerepben is.

Ha megérted, a kutyád hogyan találja meg a helyét egy falkában, a többi kutyával való biztonságosabb szocializációját is segítheted. Megéri tehát kicsit jobban megvizsgálni a viselkedését.

A cikk forrása itt található. 

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X