Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Probiotikum

Probiotikum

A probiotikum szó szerint azt jelenti, hogy “az életért”. A gyakorlatban más értelemben használjuk, de ez sem mond ellent a szó eredeti jelentésének.

A probiotikum ugyanis olyan hasznos baktérium, amely megfelelő mennyiségben használva előnyös hatásokat fejt ki a szervezetben. (A baktérium apró, szabad szemmel nem látható egysejtű élőlény. A felépítése az egyszerű növényhez hasonló, fontos szerepe van az élőlények anyagainak lebontásában.) A probiotikum tehát így vagy úgy, de valóban az életért van, az életet szolgálja.

 

Mikroszkóppal készült kép szabad szemmel nem látható, parányi élőlényekről.

De hol is teszi a probiotikum a jó dolgokat?

A hasznos tevékenység legközismertebb helye a bélrendszer. Vannak azonban más testrészek is, ahol segít nekünk, mint például a női intim tájék, de a bőrünkön is élnek hasznos baktériumok.

A bélrendszerben elképesztően sok baktérium lakik és dolgozik. Nem csak nagy számban vannak, hanem nagyon sokfélék is. Erről két írásomban is említést teszek: “Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…” és  “Baktérium… Bajjal jár, ha van, ha nincs?”

Tekintettel arra, hogy a baktériumok felépítése a növényekéhez hasonló, a szerevezetünkben élő aprócska élőlények összességét baktériumflórának nevezzük. A flóra ugyanis azt jelenti, hogy növényvilág. A baktériumflóra tehát a testünkben megtalálható összes fajta baktériumot foglalja magába.

Az ujjlenyomat mindenkinek az egyedi azonosítója.

Eléggé valószínű, hogy mindenkinek olyan a baktériumflórája, ami kizárólagosan csak rá jellemző. Ez tehát az ujjlenyomathoz hasonló, csak egy van belőle az egész földkerekségen. Az egészséges egyedben ezt, a csak rá jellemző baktérium összetételt normál flórának nevezzük.

A normál flóra több létfontosságú feladatot is ellát.

1. Elvégzi a tápanyagok lebontását. Ezáltal azokból minden hasznos anyagot és energiát ki tudunk nyerni a szervezet számára.

2. A bélflóra, miközben végzi a dolgát rengeteg olyan hasznos anyagot előállít, ami gondoskodik a többi baktérium és a bél falában élő sejtek egészségéről. Ezáltal fontos szerepe van különböző betegségek megelőzésében.

3. Kevésbő közismer feladata a normál flórának, hogy nagy hatással van az immunrendszer állapotára. Egyrészt éberen és harcra kész állapotban tartja az immunrendszert. Másrészt úgy szabályozza az immunrendszer működését, hogy az nagyon jól tud különbséget tenni a saját és az idegen anyagok között. Az ilyen immunrendszer nem támadja meg a szervezet saját anyagait. És az ilyen immunrendszer nem reagál indokolatlanul eltúlzott támadással az ártalmatlan anyagokra. Tehát a normál flórának még az úgynevezett autoimmun és allergiás folyamatok elkerülésében is szerepe van.

Budapest, 2022. május 3.

Dr. Lenkei György

orvos, vitamin-fejlesztési szakértő


Dr. Dog Emésztés komplex jutalomfalat

Ötféle különleges fermentációs termék kombinációja plusz a hatékony bélműködést támogató élelmi rostok keveréke. Gyengéd, de hatékony segítség az érzékeny, megviselt emésztőrendszernek.

A készítményt segítséget jelenthet rossz emésztésű kutyáknak. Hasznos lehet soványság, étvágytalanság esetén. Előnyös a használata antibiotikum kezelés alatt vagy után. Jó hatás várható tőle általános gyengeség, energiátlanság, letargia esetén. Segíthet allergia, ételintolerancia esetén. Támogatást jelenthet lábadozás során pl. fertőző betegségek utáni gyógyulásban, hasi műtétek után stb. Korábban egyoldalúan táplált kutya emésztésének “beindításában” is hasznos lehet.

A legjobb eredmény a készítmény tartós és rendszeres alkalmazása esetén várható. A készítmény egész évben alkalmazható, nem szükséges szüntet tartani az alkalmazásában.


További írások ebben a témában:
Az emésztésnek rendben kell lennie, “ha a fene fenét eszik is…”

Baktérium… Bajjal jár, ha van, ha nincs?

A prebiotikum és a fermentációs készítmény - Az meg mi a szösz?

Az oldal tetejére