Barion Pixel
5 dolog, amit kutyád ki nem állhat

5 dolog, amit kutyád ki nem állhat

Vannak dolgok, amelyekről minden gazdi tudja, hogy négylábú barátja nem rajong értük. Vannak azonban kevésbé magától értetődő viselkedések, amelyek kiborítják szőrös kedvenceinket. Ezekből mutatunk meg most kicsit közelebből ötöt.

1. Ölelés

Habár fotókon nagyon cukin mutat, amikor emberek ölelgetik a kutyákat, a valóság már kevésbé jópofa. Sok kutya ugyanis nem szereti, ha megölelik, különösen, ha egy idegen teszi azt. Ha a karjaidat a kutya nyaka vagy teste köré fonod, azt fenyegetésként élheti meg. A legtöbb kutya ugyanakkor eltűri a gyengéd öleléseket azoktól, akikben bízik, de ez még nem jelenti azt, hogy valójában kedveli azt.

Jobb alternatíva, ha engeded, hogy a kutya úgy bújjon hozzád, ahogy ő szeretné, illetve a hátán és a mellkasán simítod végig a szőrét – főleg, ha nem ismered annyira az adott kutyát. Persze vannak kutyusok, akik szeretik, ha megölelik őket. Fontos, hogy ismerd a saját kutyádat és tisztában légy a határaival. Figyelj oda a testbeszédére, hogy megérthesd, hogyan érez, amikor megöleled. Ha elhajol, elfordítja a tekintetét, ásít, megnyalja a száját, aggodalmasan néz, vagy más önnyugtató gesztust alkalmaz, valószínűleg kényelmetlennek találja.

2. Ha az arcába vagy személyes terébe tolakodsz

Hasonlóan az öleléshez, sok kutya nem szereti, ha az ember az arcába tolakodik. Mondjuk érthető – gondolj bele, neked milyen érzés lenne! Ne told a kezed egy kutya arcába, ne magasodj fölé és ne is rohanj felé! Főleg akkor, ha nem ismer jól.

Gazdiként, ha a kutyád saját érdekében mindenképp piszkálnod, bökdösnöd kell őt (mint pl. a fül vagy fogak tisztításánál), csináld lassan, gyengéden, és a végén dicsérd meg vagy jutalmazd valamivel! Ha a kutyád valamilyen önnyugtató gesztust alkalmaz, félelem jelét mutatja, vagy agresszívan viselkedik, hagyd abba! Jobb az elővigyázatosság és az esetleges harapás elkerülése!

3. Ha séta közben nem szaglászhat vagy fedezhet fel dolgokat

A kutyák nem csak testmozgás miatt szeretnek sétálni. Egy kinti séta esély a kutyád számára arra, hogy felfedezze a világot. Buksi elsősorban szaglás alapján érzékeli a környezetét, majd ezt követik az egyéb érzékei (ahogy az emberek elsődleges érzékelése a látáson keresztül történik).

Ha sietteted kedvencedet séta közben, anélkül, hogy engednéd megállni és szaglászni (illetve megjelölni a területet) az nem túl kedves tőled. Gondolj bele, milyen lenne, ha valaki a karodnál fogva rángatna el a kedvenc üzleted kirakata előtt, anélkül, hogy megállhatnál és bármit is megnézhetnél. Ha ez újra és újra előfordulna, az elég frusztráló lenne, nem? Ezért ha legközelebb sétáltatod a kutyád, hagyj neki elég időt, hogy felfedezze a környezetét!

4. Rutin és szabályok hiánya

Talán nem úgy tűnik, de a kutyádnak is szüksége van szabályrendszerre. Ha rosszalkodik, az valószínűleg azért van, mert nem tanítottál neki alapvető szabályokat. A tanítás, kiképzés fontos része annak, hogy a kutyád életének rendszert, szerkezetet adj. A napirend pedig azért fontos, mert a kutyádnak is van egy belső órája. Próbáld mindennap ugyanabban az időben etetni, és vezess be napirendet a testmozgás/séta tekintetében is, ha lehetséges. A bevezetett szabályok és napirend első pár napja után valószínűleg észre fogod venni, hogy a kutyád boldogabb, elégedettebb. A napirend és a szabályok ugyanis kiszámíthatóbbá teszik a világot a kutyád számára, ezzel a bizalmát is növelheted.

5. Kiabálás és durva büntetés

Senki nem szereti, ha kiabálnak vele vagy durván megbüntetik (mint például az elfenekelés). A kutyák talán nem értik a szavaidat, de érzékelik az érzelmi állapotodat, amikor beszélsz. Ha érzékeny vagy félős kutyád van, láthatod, hogy a kiabálás és a büntetés kiborítja vagy megijeszti őt. A félelem nem egyenlő a tisztelettel, és ezekkel a módszerekkel biztos, hogy nem erősíted a kapcsolatotokat sem. Még ha a kutyád nem reagál rosszul vagy egy szuperboldog eb, akkor is látni fogod, hogy a kiabálás és a durva büntetés hosszú távon nem segít, mert a kutyád érzéketlenné válik (vagyis amúgy is azt csinál, amit akar, és te csak ismétled magad eredménytelenül).

A pozitív megerősítés általában a leghatásosabb módja bármilyen kiképzésnek. Ha a nemkívánatos viselkedést szeretnéd korrigálni, próbálhatod a kutyádat a kívánt viselkedés felé terelni, ahelyett, hogy kiabálnál vagy megbüntetnéd. A kutyád „Tedd le!” „Hagyd ott!” parancsokkal való képzése jó mód arra, hogy a kutyád ne egye vagy rágja meg azt, amit nem kéne. A „Gyere!” vagy „Figyelj ide!” jó mód arra, hogy felkeltsd a figyelmét, ha valami rosszat csinál. Ne felejtsd el megjutalmazni, ha engedelmeskedik! A kutyád sokkal valószínűbb, hogy hallgat rád, amikor kérsz tőle valamit, mintha mindenre a „Nem!” vagy „Hagyd abba!” parancsot kiabálod.

Cikk forrása: thesprucepets.com

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X