Barion Pixel
10 tudományos jele annak, hogy kutyád szeret

10 tudományos jele annak, hogy kutyád szeret

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a kutyák agyának érzelmekért felelős szerkezete olyan, mint az embereké, és több módon is igyekeznek kimutatni a szeretetüket felénk. Jöjjön hát 10 olyan bizonyított mód, amellyel a kutyád azt mondja: szeret!

1. Veled ásít

A kutyák sok okból ásítanak. Legtöbbször a stressz levezetéséért, mint például amikor állatorvoshoz viszed őket, vagy épp azért, hogy visszafogják a lelkesedésüket, amikor előveszed a pórázukat sétára készülődve.

De ha a kutyád akkor ásít, amikor épp te is, az valójában a szociális kötődés egy formája. A Tokiói Egyetem kutatói kimutatták, hogy akár csak az emberek, a kutyák ásítása is ragályos, de a gazdájuk ásítására érzékenyebbek, mint egy ismeretlenére. Mivel a ragályos ásítás az embereknél az empátiához köthető, egyes tudósok szerint a kutyáknál is ez a helyzet.

2. A szemedbe néz, amikor ránézel

A kutyád nem tud szavakkal kommunikálni veled, ezért több, nonverbális módját alkalmazza a kommunikációnak. Szeretete kimutatásának egyik módja az, amikor közvetlenül a szemedbe néz. Egy tudományos cikkben publikált kutatás szerint a kutyák erős érzelmi kötődést alakítanak ki az emberekkel, amikor a szemükbe néznek. Csakúgy, mint ahogy mi, emberek is érzelmi kötődést alakítunk ki egymás szemébe nézve, ez a nonverbális kommunikációs mód megnöveli a kötődési hormon, az oxytocin szintjét – a kutyákban és a gazdájukban egyaránt. A másik ok, amiért a tekintetedet fürkészi négylábú társad, az az, hogy kimutassa hűségét, és kiszámítsa a következő lépésedet, hogy melletted lehessen, amikor megteszed azt.

3. Megemeli a szemöldökét

A kutyád technikailag ugyan nem rendelkezik szemöldökkel úgy, mint te, ettől még látszódhat úgy, mintha megemelné azt. Ha emellett még a nyelvét is kinyújtja, biztos lehetsz benne, hogy épp azon van, hogy utánozza az arckifejezésedet, a tőle telhető legjobb módon. Más kutyákkal nem csinálja ezt, de veled igen. Tudományos kutatások szerint a kutyák jelentősen több mimikát alkalmaznak, amikor az ember odafigyel rájuk, mint amikor épp ignorálja őket.

4. Hozzád bújik, miután megetetted

Ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy tudd, a kutyád szeret téged. Még akkor is, ha mindennap eteted, a kutyád nem csak egy etetőgépként tekint rád; hozzád akar bújni evés után, mert meg akarja mutatni, hogy többért szeret, mint csak a napi élelemadagjáért. Az összebújás pedig endorfinokat is termel, amitől jobban érzi magát, ahogy lássuk be: mi is.

5. Odaviszi a kedvenc játékát

Beszéd híján a kutyád a szeretetét más módokon fejezi ki. Ilyen például, ha a kedvenc játékát odaviszi hozzád. A kutyák birtoklóak, ha a csontjukról, játékukról, vagy más rágókájukról van szó. Ha tehát a kutyád az öledbe ugrik, és a kezedbe helyezi az összenyálazott, agyonrágcsált játékát vagy csontját, örülj, mert ezzel két olyan viselkedést is kimutat, ami az irántad érzett szeretetben gyökerezik! Először is: felajánl neked valamit, másodszor pedig bízik benne, hogy a nagyra értékelt tulajdonára vigyázni fogsz, ahogy rá is vigyázol.

6. Engedi, hogy megérintsd a fejét

Sok kutya nem szereti, ha a feje tetejét simogatják, mert fenyegetésként éli meg, főleg, ha föléjük magasodva teszed azt. Nem szeretik, ha a fejük tetejét paskolják – többre értékelik, ha leereszkedsz melléjük, és megvakargatod az álluk alatt vagy a farkuk tövénél lévő területet. Ha tehát kutyád megengedi, hogy megérintsd a feje tetejét, élvezi a folyamatot és becsukja a szemét közben, különleges vagy számára.

7. Bemászik a szennyes ruhák közé

Ha kutyád belemászik a szennyesbe, a zoknidat pedig a szájában hordozza körbe a lakásban, vagy épp a ruhádon alszik, tudhatod, hogy szeret.

Szólj hozzá

Name
E-mail
Hozzászólás

drdog-weblogo-80x74-white

Céginformáció

IQgen Vitamin Kft.
Székhely: 1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
Adószám: 27953468-2-43
Nyilvántartási szám: HU 20 5 00012

© 2021. IQgen Vitamin Kft. - Minden jog fenntartva!

A drdog.hu honlapnak (a továbbiakban: weboldal) fenntartója, illetve kizárólagos jogtulajdonosa az IQgen Vitamin Kft. Az IQgen Vitamin Kft. a weboldal bármely részének a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 17. §-ban írt felhasználásával, így különösen többszörözésével, terjesztésével, nyilvános előadásával, a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként, fel- és/vagy átdolgozásával (forrás megjelölése nélküli idézésével, kivonatolásával, tartalmi lényegével egyező terjesztésével, bármely nyelvre történő fordításával) kapcsolatos minden jogot fenntart. A drdog.hu weboldalon szereplő valamennyi szerzői mű, így különösen, de nem kizárólagosan a grafikák, képek, hangok, szöveges tartalmak, bejegyzések, design, tájékoztatók, elemzések és egyéb információs anyagok, illetve letölthető dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak. A weboldalon közzétett szerzői műveket bármilyen módon felhasználni, harmadik személyek előtt hozzáférhetővé tenni vagy nyilvánosságra hozni kizárólag az IQgen Vitamin Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet. Az engedély nélküli felhasználás vagy nyilvánossághoz közvetítés, megjelenítés jogellenes cselekmény. Ezúton tájékoztatjuk, hogy az engedély nélküli jogszerűtlen felhasználások, visszaélések esetén az IQgen Vitamin Kft. minden jogi eszközt igénybe vesz és haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket a jogellenes cselekményekkel szemben.

X